טורקיה היא יעד שמציע משהו לכל סוגי המבקרים. במהלך הקיץ הארוך והחם, טיול מאורגן לטורקיה הוא חוויה נפלאה. ולאורך החוף, אבל אפילו חופשת חוף משולבת בקלות עם סיור תרבותי, שכן רוב עיירות הנופש הפופולריות נמצאות במרחק של יום טיול מכמה מהחורבות המפורסמות ביותר במדינה מהעידן הקלאסי.
עם זאת, סעו פנימה מקו החוף המפורסם, והמגוון האמיתי של טורקיה מתגלה. מהריסות עצומות הניצבות על פסגות הרים ועד לכנסיות בתוך מערות מכוסות פרסקו מהתקופה הביזנטית ומסגדים עות'מאניים, ומסלולי הליכה בעקבות שבילי עלייה לרגל עתיקים ועד לתרבות האוכל והקפה התוססת של הערים, חופשה בטורקיה יכולה לשלב ללא מאמץ הן היסטוריה אפית והן מגוון מדהים של נופים.
הזמן הטוב ביותר לבקר בטורקיה
קיץ:
זו עונת השיא בטורקיה, כאשר מבקרים מרחבי אירופה טסים לזמן חוף ים תיכוני, והטורקים מנצלים את חופשת הלימודים הארוכה בקיץ כדי לצאת גם לחול. אתרי הנופש לאורך כל החוף מתחילים לפעול, ואיסטנבול הומה מדי סוף שבוע עם מבקרים בחופשות עירוניות קצרות.
סתיו:
(ספטמבר ואוקטובר) זהו זמן מצוין לתכנן "טיול מאורגן לאירופה". לאורך החוף פחות צפוף ומחירי המלונות יורדים, אבל מזג האוויר עדיין ברובו שמשי וחמים. אחרי שחום הקיץ שכך, זה מזג אוויר מושלם לטיולים במזרח טורקיה, עם הרבה שמיים כחולים עדיין וטמפרטורות מתונות (אם כי תארזו קצת בגדים במזג אוויר קר, מכיוון שהשלג הראשון במזרח יכול להגיע מאמצע אוקטובר).
חורף:
אתרי נופש רבים לאורך החוף סגרו את החנויות לחלוטין, ומלונות שנשארים פתוחים יורדים משמעותית את המחירים. צפו להרבה גשם לאורך החוף, ובפנים הארץ להיות עטוף בשלג. מחירי המלונות באיסטנבול ובקפדוקיה הם הנמוכים ביותר, אם כי מטיילים רבים נוסעים במיוחד לקפדוקיה במהלך העונה הזו כדי לראות את ארובות הפיות מאובקות בשלג. עונת הסקי מתחילה בנובמבר.
אביב:
אלא אם כן אתם מבקרים במיוחד לחופשת חוף, זו העונה הטובה ביותר לבקר בטורקיה. פרחי בר מכסים את האזור הכפרי, מחירי המלונות ביעדים מרכזיים עדיין נמוכים, והמראות ההיסטוריים אינם צפופים. הפארקים הציבוריים של איסטנבול מכוסים בצבעונים באפריל. מלונות רבים בעיירות החוף לא פותחים את הדלתות שלהם עד מאי. הר נמרוט נפתח בדרך כלל לביקורים עד אמצע אפריל.
הערים הטובות ביותר בטורקיה
בעוד שערי החוף לאורך הים האגאי והים התיכון תופסות את מירב המבקרים, הרחק מהחוף, הערים והעיירות המחוזיות של טורקיה מציעות שפע של סיורים היסטוריים ותרבותיים.
הבירה הטורקית אנקרה היא ביתם של שניים מהאנדרטאות החשובות במדינה. קוניה היא המקום שבו התחילו הדרווישים המסתחררים, מבקרי אוכל יוצאים לגזיאנטפ פשוט כדי לאכול את הבקלווה המפורסמת שלה ולבורסה כדי לטעום את הקבב האיסקנדר שלה, וספרנבולו היא עיר עתיקה מהתקופה העות'מאנית שהשתמרה בקפידה.
במזרח, מרדין ושאנליורפה הם שניים מהבסיסים הפופולריים ביותר לחקור את הנופים המחוספסים, המורשת הרב-אתנית וההריסות הבודדות של מזרח טורקיה.
להריסות המפורסמות של התקופה הקלאסית לאורך החוף האגאי, סלצ'וק ואיזמיר הן בסיס מצויין, בעוד שפתייה וקאש מציעות שיט, שייט בקיאקים, טיולי הליכה ופעילויות חוצות רבות אחרות יחד עם שפע של חורבות במרחק נסיעה של יום.
אטרקציות ופעילויות בחיק הטבע בטורקיה
לרעיונות על המקומות הטובים ביותר לבקר בהם, קרא את רשימת האטרקציות התיירותיות המובילות בטורקיה.
1. מסגד איה סופיה (איה סופיה).
הידוע כאחד הבניינים היפים בעולם, התהילה הביזנטית המרתקת של איה סופיה (Hagia Sophia) היא לא רק אחד הדברים שמבקרים ב"טיול מאורגן לאיסטנבול", אלא גם בטורקיה. נבנה על ידי הקיסר הביזנטי יוסטיניאנוס בשנת 537 לספירה, הוא ידוע כהישג האדריכלי הגדול ביותר של האימפריה הביזנטית ונשאר הכנסייה העולמית במשך 1,000 שנים.
2. אפסוס
אסור לפספס את מקום זה, החורבה האדירה של אפסוס היא עיר של מונומנטים ענקיים וכבישים עם עמודי שיש. אחת הערים המפורסמות ביותר, שעדיין עומדות על תילם באזור הים התיכון, זה המקום לחוות איך החיים בטח נראו בתקופת הזהב של האימפריה הרומית.
ההיסטוריה של העיר מתחילה במאה ה-10 לפני הספירה, אבל המונומנטים העיקריים שאתם רואים היום הם כולם מהתקופה הרומית שלה כשהייתה מרכז מסחרי משגשג. בפרט, ספריית סלסוס, מתחם הבתים המדורגים עם פרסקו והתיאטרון הגדול מצביעים כולם על העושר והחשיבות של אפסוס בתקופה הרומית.
3. קפדוקיה
עמקי הסלע הסוריאליסטיים והסוחפים של קפדוקיה הם חלומו של כל צלם. רכסי צוקים ופסגות גבעות הם ביתם של פנורמות מפכפכות של סלע דמוי גל או פסגות בצורת מטורללת שנוצרו על ידי אלפי שנים של פעולת רוח ומים.
ואם לא בא לכם לטייל בשביל הנופים, זהו אחד היעדים המובילים בעולם לטיול בכדור פורח. הכנסיות החצובות בסלע והארכיטקטורה החצובה במערות ממוקמות בנוף הדומה לירח הייחודי הזה, כאשר אזור זה היה ביתם של קהילות נוצריות נזיריות.
4. ארמון טופקאפי
מפואר מעבר לאמונה, ארמון טופקאפי באיסטנבול לוקח אותך אל העולם הפנטסטי והשופע של הסולטאנים. מכאן, במהלך המאות ה-15 וה-16, טבעו הסולטאנים של התקופה העות'מאנית אימפריה שתשתרע למעלה לאירופה ולמטה דרך המזרח התיכון ואל אפריקה. חללי הפנים, עם האריחים השופעים בצורה דקדנטית ועיצוב התכשיטים המפואר שלהם, הם הצצה בלתי נשכחת אל בסיס הכוח של העות'מאני.
בפרט, אל תחמיצו את בניין המועצה האימפריאלית, שבו עסקי האימפריה נוהלו על ידי הווזיר הגדול; אוסף הנשק המוצג באוצר הקיסרי; האוסף ברמה עולמית של ציורים מיניאטוריים; וחדרי ההרמון המסנוורים, שתוכננו על ידי האדריכל העות'מאני המפורסם סינאן.
5. Pamukkale
אחד מפלאי הטבע המפורסמים ביותר של טורקיה, טרסות הטרוורטין הלבנות והטהורות של Pamukkale ("טירת הכותנה" באנגלית) נופלות במורד המדרון ונראות כמו שדה שלג לא במקום בתוך הנוף הירוק. למרות שהטרוורטינים הם עצמם גולת הכותרת של טיול בטורקיה, חורבותיה העצומות והמשוטטות של היראפוליס היוונית-רומית, עיירת ספא עתיקה, פזורות על פסגת גבעת הקלציט הזו.
לאחר חקר התיאטרון העתיק, עם הנופים שלו על פני האזור הכפרי, ושרידי האגורה, אולם ההתעמלות, הנקרופוליס והשערים הגדולים של העיר, תוכלו לשחות במים העשירים במינרלים שהפכו את עיירת הספא העתיקה הזו למפורסמת, בבריכה העתיקה. .
6. אנטליה
במרכז הים תיכוני ההומה הזה יש משהו לכולם. שני החופים העיקריים מחוץ לעיר הם גן עדן עצלני שמש בקיץ ומושכים נופשים מרחבי אירופה. בעוד שאזור העיר העתיקה, צמוד ממש במרכז העיר, עם סמטאותיו המרוצפות עם אבני אחוזה חורקות מהתקופה העות'מאנית, הוא מקום נפלא לטיול.
7. הר נמרוט
האטרקציה המובילה לטיולים במזרח טורקיה, תל הלוויה של פסגת הר נמרוט מפוזר בשרידים השבורים של פסלי ממותה פעם, ששמרו עליו. המקום המוזר והבודד הזה חייב להיות אחד מהאתרים הארכיאולוגיים המוזרים ביותר בטורקיה. ראשי האבן הענקיים של אלים שנשכחו מזמן בוהים מהפסגה, מטילים אווירה מפחידה על פסגת ההר העקרה.
8. אספנדוס
ממש דרומית לעיר הנופש אנטליה, חלק הארי של התיאטרון הרומי של אספנדוס שומט הלסתות חוגג את הפאר והטקס של שלטונו של מרקוס אורליוס. התיאטרון המשוחזר מאוד, בן 15,000 מושבים, שנחשב לדוגמא הטובה ביותר ששרדה לתיאטרון עידן קלאסי שעדיין עומד בעולם, הוא אחת האטרקציות הכוכבות של העת העתיקה. יש שרידים של אמת מים, אגורה, אצטדיון ובזיליקה מהתקופה הביזנטית, כולם פזורים על פני שטח הגבעה העצום כאן המקיף את התיאטרון.
9. המסגד הכחול
נבנה על ידי הסולטן אחמד הראשון, המסגד תוכנן לחקות את איה סופיה על ידי האדריכל Sedefkar Mehmet Ağa, תלמידו של האדריכל הנודע ביותר של התקופה העות'מאנית, סינאן.
עם שישה צריחים דקים ומתחם חצר רחב ידיים, כל מה שקשור למסגד הכחול הוא בקנה מידה גדול, אבל הוא ידוע בעיקר בזכות פנים אולם התפילה שלו המכוסה בעשרות אלפי אריחי איזניק כחולים (שבגינם זכה המסגד לכינויו), המוארים על ידי רסיסי אור מחלונות 260.
10. אני
פעם בירתה של הממלכה הארמנית, תור הזהב של אני הגיע לסיומו במאה ה-14 לאחר פשיטות מונגוליות, הרס רעידת אדמה והתגוששות בנתיבי המסחר, כולם מילאו את חלקם בהידרדרות העיר. לבנייני הלבנים האדומות היפהפיים שעדיין מתפוררים בין דשא הערבות יש השפעה מהפנטת על כל המבקרים.
נקודות השיא ההיסטוריות של טורקיה
ההיסטוריה של טורקיה מטריפה את הדעת. מטיילים רבים מגיעים לכאן במיוחד כדי לבקר בחורבות מהתקופה הקלאסית כמו אפסוס, ואז מבינים פעם אחת כאן כמה עוד יש מה לראות.
אתרים ארכיאולוגיים כאן מכסים את מלוא רוחב ההיסטוריה האנושית, מהמקדש הקדום ביותר והכפרים הניאוליתיים הקדומים ביותר שהתגלו אי פעם, עד למסגדים והמונומנטים המפוארים של התקופה העות'מאנית [1].
טיפים למטיילים בפעם הראשונה לטורקיה
- אשרות תייר: במהלך הטיול המאורגן לטורקיה, נדרשת אשרת תייר טורקית ויש לרכוש אותן לפני ההגעה דרך אתר האינטרנט הרשמי של eVisa.
- חשמל: טורקיה משתמשת בתקעים בסגנון אירופאי דו-שיניים.
- תעריפי מלונות: תעריפי המלונות בטורקיה כוללים בדרך כלל ארוחת בוקר ו-Wi-Fi.
- ביקור במסגדים: מחוץ לזמני התפילה, מסגדים בטורקיה פתוחים לביקור ללא מוסלמים. לבשו בגדים צנועים ותמיד חלצו את הנעליים לפני הכניסה לאולם התפילה (בדרך כלל מסופק מדף לנעליים בכניסה). נשים צריכות ללבוש מטפחת לפני הכניסה. במסגדים מפורסמים גדולים יותר, יש בדרך כלל פח מלא מטפחות שאתה יכול לשאול.
- המשקה הלאומי: המשקה הלאומי של טורקיה הוא תה, מוגש שחור בכוסות קטנות בצורת צבעונים. טורקיה צורכת הכי הרבה תה בעולם, ותה (הגדל באזור הים השחור) הוא גם אחד מהיצוא החקלאי הרווחי ביותר שלה. יציעו לך תה בכל מקום. כאשר משתמשים בכד תה בשירות עצמי (בארוחות בוקר במלון) יש ברז אחד לתה ישר ואחר למים חמים. אתם אמורים לערבב אותו לפי הטעם הנדרש שלך. נסו שליש תה עד שני שליש מים.
- נעליים: אם הוזמנת לבית בטורקיה, תמיד תוריד את הנעליים בדלת.
- עישון: בטורקיה, העישון אסור באופן רשמי בכל החללים הפנימיים, כולל מסעדות ובתי מלון. האיסור נאכף בקפדנות באיסטנבול ובאזורים שזוכים לתיירות רבה (כגון ערי הנופש על החוף וקפדוקיה), אך שים לב לכך שהוא נוטה להיענות בצורה רופפת יותר מחוץ לאזורים אלו.