מצרים היא יעד התיירות העתיק ביותר עלי אדמות. היוונים והרומאים העתיקים התחילו את הטרנד, שהגיעו לצפות בפירמידות והקולוסאיומים האדירים בזמנו. בתקופות הקולוניאליות, נפוליאון והבריטים בזזו את אוצרות מצרים כדי למלא את המוזיאונים הלאומיים שלהם, ועוררו טפטוף של תיירים שהפכו בסופו של דבר למבול של מטיילים, הנהנים מהפלגות בנילוס להרצאות אגיפטולוגיות של תומס קוק היוזם.
למצרים יש תרבות רב-שכבתית, ונראה כי היא מעניקה כבוד שווה לעתיקות ולמודרניות. איכרי הנילוס והשבטים הבדואים של המדבר חיים בדומה לאבותיהם לפני אלף שנים. קהילות אחרות כוללות את הנובים מהדרום הרחוק, והנוצרים הקופטים, שמוצאים את מוצאם לתקופות הפרעוניות. מה שמאחד אותם הוא אהבת מולדתם, קשרי משפחה מורחבים, כבוד, חום ואירוח כלפי זרים. למרות שרוב המבקרים נמשכים למצרים על ידי המונומנטים שלה, הזיכרון המתמשך עשוי להיות של אנשיה ואורח חייהם.
איפה כדאי לטייל במצרים
עיר הבירה של מצרים, קהיר, היא מגלופוליס רותחת שמוקד המשיכה העיקרי שלה הוא בבזארים ובמסגדים מימי הביניים, אם כי יש כמעט פחות קסם בצירופי החיים שלה מימי הביניים והחיים המודרניים, השערים המבוצרים של העיר, הווילות וגורדי השחקים השזורים ברכבים שתנועתם עשויה להיעצר על ידי עגלות חמורים. "אם הערים" העצומה והמגוונת הזו מדהימה כמו כל דבר שתפגשו במצרים.
ממש מחוץ לקהיר נמצאות הראשונות מבין הפירמידות הנעות על פני המדבר עד לקצה הפאיום, ביניהן השלישייה הבלתי ניתנת למעבר בגיזה, הנקרופוליס העצום של סאקרה והפירמידות בדהשור. מלבד כל זה, ישנם מוזיאונים מעולים המוקדשים למצרים העתיקה, הקופטית והאסלאמית, ומספיק בידור כדי לתפוס שבועות מזמנכם.
עם זאת, הפיתוי התיירותי העיקרי נותר, כתמיד, עמק הנילוס, עם המונומנטים העתיקים שלו ונופי הנהר הנצחיים – שייט בנילוס על כלי שיט יוקרתי או סירת מפרש פלוקה היא דרך מצוינת לשלב בין השניים. העיירה לוקסור היא שם נרדף למקדשים המפוארים של קרנק והנקרופוליס התבאן, הכולל את עמק המלכים בו נקברו תותנקאמון ופרעונים אחרים.
לעיר הדרומית ביותר של מצרים יש את התפאורה היפה ביותר על הנילוס ואווירה עצבנית. מכאן תוכלו לבקר במקדש פילה של איסיס ובקולוסים החצובים בסלע באבו סימבל, או לצאת לשייט למקדשים אחרים סביב אגם נאצר. אתרים נוספים שאסור לפספס הם אדפו וקום אומבו, בין לוקסור לאסואן, ואבידוס ודנדרה, מצפון ללוקסור.
מלבד אנדרטאות, מצרים שופעת פלאי טבע. חצי האי סיני מוקף בשוניות אלמוגים שופעות דגים טרופיים, ומציע צלילה ושנורקלינג מעולים וחופים מוקפים בדקלים שבהם נשים יכולות לשחות ללא הפרעה. אתרי הנופש לאורך מפרץ עקבה מגוונים מספיק כדי להתאים לכולם, בין אם אתם בעניין המלונות היוקרתיים של שארם א-שייח', מפרץ נעמה הסמוך או טאבה צפונה יותר, או מגורים זולים ופשוטים בדהב ובנואיבה.
משם קל לבקר במנזר סנט קתרין ובהר סיני (שם קיבל משה את עשרת הדברות) בפנים ההררי. עם יותר זמן, מזומנים וסיבולת, תוכלו גם לצאת לספארי ג'יפים או לטיולי גמלים לנווה מדבר מרוחקים ולוואדיות מרהיבים.
בחוף הים האדום של מצרים יש יותר שוניות רחוקות יותר מהחוף, עם שנורקלינג וצלילה מתרכזים באופן מסורתי סביב הורגאדה, בעוד ששוניות האיים בקושי נגעו מנמל ספאגה ועד למרסה עלאם קורצות לחובבי צלילה רציניים. בפנים הארץ, המדבר המזרחי ההררי מאכלס את המנזרים הקופטים של סנט פול וסנט אנטוני, מחצבות רומיות ושלל אמנות סלע פרעונית ופרהיסטורית, שנראו על ידי מעטים מלבד הבדואים הנודדים.
בעוד המדבר המזרחי עדיין בקושי נוגע בתיירות, נווה המדבר המערבי נמצאים על שביל התיירות כבר ארבעים שנה וכיום מארחים ספארי במדבר. לסיווה, החוצה את גבול לוב, יש תרבות והיסטוריה ייחודית, בריכות צלולות ושקיות של קסם. הנוסעים יכולים גם לעקוב אחר "מעגל המדבר הגדול" (החל מקהיר, לוקסור או אסיוט) דרך ארבעת נווה המדבר "הפנימיים" – אם כי בחריה ופראפרה מחזיקות בעיקר, עם המדבר הלבן המקסים ביניהם, נווה המדבר הגדולים יותר של דכלה ו לחארגה יש גם את התגמולים שלהם ברגע שאתם בורחים מ"בירותיהם" המודרניות.
ולמי שעוסק במסעות מדבריים רציניים, יש את האתגר לחקור את ים החול הגדול או את הוואדיות הנידחים של גילף כביר, שאמנות הסלע הפרהיסטורית שלו הופיעה בסרט "המטופל האנגלי". בניגוד למיקומים המדבריים העמוקים הללו נמצאים הכמו-אואזות של הפאיום ושל ואדי נטרון, הכוללים את עמק הלווייתנים הזרוע במאובנים, חורבות עתיקות מגוונות ומנזרים קופטים.
על הים התיכון, העיר השנייה של מצרים, אלכסנדריה, מתהדרת בשורה של חופים שאליהם נוהרים קארינס בקיץ, ומסעדות מאכלי ים מצוינות שבהן אתם חייבים לבקר במהלך "טיול מאורגן לחול". למרות שהוקמה על ידי אלכסנדר מוקדון ואבדה לרומאים על ידי קליאופטרה, העיר כיום מסגירה מעט מתהילה העתיקה; עם זאת, הספרייה החדשה והמרהיבה שלה, הכוללת פסלים שהועלו מהשרידים השקועים של ארמון קליאופטרה, והמגדלור של פארוס (שצוללנים יכולים לחקור) משחזרים אווירה של מלכותיות.
מפורסמת, גם בשל הדקדנציה שלה בתקופה הקולוניאלית, אלכסנדריה עדיין מאפשרת לרומנטיקנים להתמכר לחקר נוסטלגי של העיר שהונצחה ברביעיית אלכסנדריה של דורל, בעוד שלאורך חוף הים התיכון נמצא שדה הקרב של אל-עלמיין במלחמת העולם השנייה. עבור צוללנים, המים ליד אלכסנדריה מציעים מגוון של ערים שקועות ושברים בתקופת מלחמה לחקור.
דלתת הנילוס, מזרחית לאלכסנדריה, אוספת מעט מונומנטים ארכיאולוגיים בהתחשב בתפקידה העיקרי בהיסטוריה המצרית העתיקה, ותיירים מתעלמים ממנה במידה רבה. עם זאת, למי שמתעניין בתרבות המצרית, הדלתא מארחת פסטיבלים דתיים ססגוניים בטנטה, זגאציג ובעיירות נוספות.
מזרחה יותר נמצא אזור התעלה, שנשלט על ידי תעלת סואץ ושלוש הערים שלה: סואץ קודרת, אך קשר תחבורתי חיוני בין קהיר, סיני וחוף הים האדום; פורט סעיד ואיסמעיליה הם מקומות נעימים, אם כי מנומנמים, שבהם ניתן לקבל תחושה של "מצרים האמיתית" מבלי למעוד על תיירים אחרים.
צלילה במצריים
מצרים היא אחד מיעדי הצלילה הטובים בעולם. הים האדום ומפרץ עקבה עשירים בחיי ים ומהווים בית למגוון נפלא של אתרי צלילה, עם שפע של אפשרויות לטירונים ומומחים כאחד: שברי מלחמת העולם השנייה שמורים להפליא, שוניות אלמוגים מלאות בדולפינים, בצבעי הקשת בענן. גני כלניות ומפרצים רדודים בהם מבקרים צבים הם רק חלק מהאתרים שתוכלו לחקור. בפרק סיני וחוף הים האדום יש מידע מפורט על אתרי צלילה וחברות צלילה מומלצות, כמו גם טיפים בנושאי בטיחות ואיכות הסביבה שכדאי לקחת בחשבון במהלך טיול מאורגן למצרים.
כחובבי טיולים אולי תרצו גם לקרוא את המדריך שלנו ל"טיול מאורגן לפטרה" כאן.
שוניות האלמוגים
האקלים היציב של הים האדום, הגאות והשפל הרדודים והמליחות הגבוהה במיוחד מספקים תנאים מושלמים לאלמוגים וספוגים מבריקים בצורה יוצאת דופן – גילוי אם צללתם בעבר במקומות כמו הוואי או האיים הקריביים, שהשוניות שלהם לנצח ייראו קהות בהשוואה. נוצרו על ידי דורות של פוליפים זעירים המפקידים את השלדים החיצוניים של אבן הגיר שלהם על שרידי אבותיהם, שוניות האלמוגים [1] יכולות לגדול ב-4-5 ס"מ בשנה.
לצד אלמוגים קשים כמו אלמוגים מוח ואש, בעלי שלד חיצוני קשיח, מארח הים האדום שפע של אלמוגים רכים, כולל אלמוגים שוט ומניפי ים. מכיוון שרוב סוגי האלמוגים זקוקים לכמות מתונה של אור שמש חם כדי לפרוח, התצורות המרהיבות ביותר נמצאות בטווח של 30 מ' מפני השטח.
חופי הים
קל לזהות כמה מהמינים הצבעוניים והחביבים ביותר של הים האדום ברדודים, שם אור השמש הבהיר ביותר. בין הנפוצים הם דגי תוכי בעל פה מקור ודגי דגל במראה אקזוטי, שסנפיר הגב הארוך שלהם מסתיים בחוטים.
בכל מקום שבו כלניות עוקצות נצמדות לשונית, תראו דגי ליצנים (או דגי כלנית). דג אנג'ל נמצא בדרך כלל קרוב לאלמוגים, בעוד ענני זהב ואנטיאס ורמיליון מתאספים סביב ראשי אלמוגים ומניפות. המדרונות והשוניות הקדמיות הם בית הגידול של צלפים, דגי עיזים ופשפשים (הגדול שבהם, הנפוליאון).
במים עמוקים יותר תוכלו לראות כרישים, כולל כרישי שונית לבנה, כרישי שונית אפורים וכרישי פטיש מסולסלים (מדי פעם). דגיגוני שונית מנוקדים נראים לעתים קרובות על קרקעית הים החולית. צבים הם בין המינים המרגשים ביותר לפגוש מתחת למים; בים האדום יש כמה מינים, כולל צבים ירוקים וצבי נץ. מפגשים עם דולפינים אפשריים גם הם, ואלו ברי המזל להיתקל בסנפירים של הדולפינים בצלילה צפויים למנות אותו בין השיאים של הטיול שלהם.
אם אתם מטייליים שאוהבים לגלות את פלאי העולם דרך העיניים שלכם ולתכנן טיול ליעד חדש, אולי תרצו להתחבר אלינו וליצור איתנו טיול מאורגן ב- "נתור טיול מאורגן".